INFOBIRO: Publikacije
Pošto kilo struje?

REPORTER,

Da bi se struja prodala, jasno je da se prvo mora proizvesti. A tu nastaju problemi, prvenstveno u Federaciji. Vec godinama ekskluzivno pravo na taj sektor žele da za sebe obezbijede pojedine vladajuce stranke, znajuci da ce im realizacija izgradnje elektrana pomoci da ostanu na vlasti. Vidljivo polarizovanje SDA i Stranke za BiH, koje se više ni oko cega ne mogu usaglasiti, izazvano je prevlašcu u elektroenergetskom sektoru.

Pošto kilo struje?

Autori: ADNAN BALTA

Davnih sedamdesetih godina, dobri i odgovorni gimnazijski profesori, ucili su našu generaciju, ali i upozoravali, da ce u narednim decenijama na svjetskom tržištu najviše biti tražena energija i da je, shodno tome, treba štediti, ali i iznalaziti mogucnosti za njenom što vecom proizvodnjom. Mi smo tada, uglavnom, kada je energija u pitanju, smatrali da su to struja i tekuca goriva. U gradskim naseljima, gdje nije bilo centralnog grijanja, montirale su se TEA peci, cija upotreba nije zagadivala o .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.