INFOBIRO: Publikacije
Vlada FBiH ustrajava na antitržišnim rješenjima

OSLOBOĐENJE,

Povodom najnovijih rješenja u Nacrtu zakona o plaćama u javnim preduzećima: Do kada će se forsirati upravljačka rješenja koja od naših državnih preduzeća prave gubitaše umjesto uspješnih poslovnih subjekata? Što nam je korisnije: imućni menadžeri i efikasna privreda ili obratno, siromašni menadžeri i jedna, mizerna privreda, kakva je naša?

Vlada FBiH ustrajava na antitržišnim rješenjima

Autori: ASAF BEČIROVIĆ

Naš jedini razvojni resurs u ovom momentu i bliskoj budućnosti su naša državna preduzeća, privredna društva, korporacije u kojima država ima većinsko učešće. Još uvijek je više od 10 milijardi KM neprivatiziranog kapitala u rukama Federacije BiH, raspoređenih u gotovo 50 privrednih subjekata u različitim industrijama. Međutim, državna preduzeća u FBiH znatno su poslovno neefikasnija od privatnih korporacija i mnoga od njih su čisti gubitaši. Jedan od ključnih razloga takvog stanja je nedovoljna .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.