INFOBIRO: Publikacije
Ni doživotni zatvor neće promijeniti doživljaj Mladića

DANI,

Zvuči li nakon Tomašice i Srebrenice neljudski i surovo teza da kazna malo znači jer će kratko trajati, znaćemo poslije smrti Ratka Mladića, kad mu na grobu u nekoj aleji zaslužnih koju će održavati sljedbenici genocidne politike definisane 12. maja 1992. u preteči današnjeg NSRS-a, neko prepiše natpis sa groba Baldura fon Širaha “Ja sam bio samo jedan od vas”

Ni doživotni zatvor neće promijeniti doživljaj Mladića

Autori: SAŠA RUKAVINA

FAKTA: Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Sudsko vijeće Haškog tribunala, kojim je predsjedavao sudija Alfons Ori, utvrdilo je da je bivši komandant Vojske Republike Srpske bio član četiri udružena zločinačka poduhvata i da je kriv po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice. Nije kriv, tako je lakše krenuti, za genocid početkom rata, 1992. u nekoliko bh. opština. Konkretno Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Vlasenici i Kotor-Varoši. U suštini, onih istih u kojima nije bilo genocida ni po .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.