INFOBIRO: MEDIACENTAR SARAJEVO

START,

13.12.2011

Ljudi koji probaju i ocjenjuju hranu i pića moraju biti talentovani, sva čula moraju im biti dobra; poželjno je da ne budu pušači, trebaju izbjegavati parfeme, šampone sa jakim mirisima i pranje zuba prije degustacije

Čokolada mora ostati na rukama, kušanje vina je nauka, a mlijeko se presijeca neutralnim zalogajima

Autori: ZDRAVKO ČUPOVIĆ

Za razliku od nekih zemalja, u BiH ne postoji mogućnost (do) školovanja ili nekog drugog vida specijalizacije za atraktivno zanimanje degustator. Pa ipak, u BiH postoje vrsni poznavaoci određenih poslastica, pića, hrane... KAKO KRCKA PRVI SLOJ? Vjerovatno najslađe zanimanje na svijetu ima Muamer Vlahovljak, politolog po profesiji i suvlasnik prve bh. manufakture čokoladnih pralina Mak Zara u Vogošći, koji posljednje četiri godine svakodnevno topi čokoladu pod nepcem, na čemu mu vjerovatno mnogi .....